Možná jste vlastníkem domu, který bude zakázáno prodat. EU chystá změnu
29. 12. 2021

Možná jste vlastníkem domu, který bude zakázáno prodat. EU chystá změnu

Zprávy o vysokých cenách nemovitostí a nedostatečné nabídky na trhu mohou být v budoucnu ještě dramatičtější. EU chystá směrnici ohledně zákazu prodeje budov, které nesplní energetický standard. Od roku 2030 se mají stavět jen domy bez emisí.

Renovujte nebo neprodáte

Starší domy se vždy prodávaly hůř než domy po rekonstrukci. Na vině byla ale poptávka, kdy nový majitel musel zvážit náklady, které vyžaduje dům na zateplení fasády, novou střechu, výměnu oken atp. Brzy může hrozit, že dům bez rekonstrukce neprodáte vůbec. Ne z důvodu nízké poptávky, ale proto, že takový prodej bude výslovně zakázán. Dle chystané směrnice EU bude nezákonné prodávat nebo pronajímat nemovitosti, které nemají minimálně energetický štítek E.

Nedostatek nemovitostí na trhu

Výstavba nových bytů a domů probíhá mnohem pomalejším tempem, než je touha osob po vlastním bydlení. Malý počet nemovitostí na trhu je jedním z faktorů, které přispívají k růstu cen nemovitostí. Brzy by mohla být situace ještě horší. Od roku 2027 nebude možné prodat nemovitost, která nemá energetický štítek na úrovni E a vyšší (směrnice se připravuje).

Státy, jako Česká republika, kde je velký podíl starších domů, by tak měly nabídku nemovitostí k prodeji ještě více omezenou. To by mohlo znamenat další růst cen u nemovitostí, které uvedený energetický standard splňují. 

EU chce podporovat zelenou výstavbu

V přípravách je v těchto týdnech směrnice, která říká, že každý stát musí stanovit minimální standardy energetické náročnosti tak, aby motivoval majitele k renovaci starších budov. Kromě pobídek a podpor, které jsou přes evropské programy vypsány a jsou pozitivní motivací, bude brzy platit i vztyčený ukazováček v podobě zákazu prodeje energeticky nehospodárných budov.

Dle návrhu by od roku 2027 nebylo možné prodat nemovitost s energetickým štítkem F, od roku 2033 by nebylo možné prodat nemovitost s energetickým štítkem D a horší.

Nulové emise do roku 2050

Směrnice je jedna z pilířů plánu na dekarbonizaci budov. Do roku 2050 by se v EU mělo bydlet pouze v budovách, které mají nulové emise. Následující desítky let se mají členské státy EU zaměřit na vypracování plánů, jak podpoří renovaci budov a dosáhnou uhlíkově neutrálního státu. Do roku 2027 bude platit, že jakákoliv nová výstavba musí být bezemisní, jinak nezíská stavební povolení.

Pokud zvažujete prodej nemovitosti, ať už z jakéhokoliv důvodu, poraďte se o nejlepším postupu s profesionálním realitním makléřem. Neboť existuje mnoho možností a způsobů, jak prodat nemovitost a správný realitní makléř dobře ví, jak prodat tím nejlepším možným způsobem.

Ing. Tomáš Černohorský
Autor: Ing. Tomáš Černohorský

Reality byly to první, v čem jsem začal podnikat. Již 10 let se tak věnuji nákupu a prodeji nemovitostí. Proto vím, jak to v realitách chodí. Pomůžu vám s odhadem, kontrolou i přípravou smluv. Jestli právě prodáváte nemovitost, stačí, když na sebe necháte kontakt, a já se vám ozvu. Pokud nemovitost naopak sháníte, napište mi svou představu o vysněném bydlení a já se po něm podívám za vás.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů